Gin & tonic: creëer de perfecte combinatie

Gin & tonic: creëer de perfecte combinatie

Welke gin past bij welke tonic? Een veelgestelde vraag die erg afhankelijk is van jouw eigen smaak. Maar natuurlijk zijn er bepaalde gin soorten en tonic smaken die je altijd perfect kunt combineren. Wij vertellen je er graag meer over in dit blog. 

Hoe is de gin & tonic combinatie ontstaan?

We beginnen met een lesje geschiedenis en het ‘toevallig’ ontstaan van de prachtige gin & tonic combinatie. In de 18e eeuw hebben Britse kolonisten in India erg veel last van de malariamug. Daar vonden ze gelukkig een oplossing voor, namelijk tonic. Dit bevat het stofje kinine, waar de malariamug niet heel dol op is.

Maar tonic is van nature erg bitter, dus begonnen ze het te mixen met iets wat in die tijd erg populair was, namelijk jenever en gin. Deze combinatie bleek een schot in de roos. Zo kent de cocktail een medicinaal begin, die inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijd geliefde klassieker op elke cocktailkaart.

De verschillende smaakprofielen van gin

Gin is een veelzijdige, aromatische drank met jeneverbes als voornaamste smaakgever. Gin kent een kwadrant van smaken, variërend van citrus tot bloemig en van kruidig tot zoet.

Een citrus gin is levendig en fris terwijl een bloemige gin juist zachter en meer aromatisch is qua smaak. Op de andere as van het kwadrant vind je de diepe en complexe kruidige gin tegenover een rijke en vaak fruitige gin die we omschrijven als zoet. 

Ieder heeft hierin zijn of haar eigen voorkeur, maar de praktijk leert vaak dat het combineren van gin en tonics tot meerdere favorieten kunnen leiden. 

De juiste tonic bij jouw gin

Tonic, met zijn kenmerkende bitterheid door de toevoeging van kinine, is min of meer de yin voor de yang van gin. De juiste combinatie versterkt elkaar. Moderne tonics variëren in zoetheid, bubbels en aromatische toevoegingen, waardoor elke tonic een unieke partner is voor gin.

Het geheim zit hem in het begrijpen van het smaakprofiel van jouw gin en het kiezen van een tonic die deze smaken versterkt zonder te domineren. Experimenteer met verschillende combinaties om jouw ideale match te vinden.

Je kunt dus eindeloos combineren met gin & tonic. Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een neutrale tonic bij een bloemige / kruidige gin en een citrus / zoete gin. Dat komt omdat deze ginsoorten veel complexiteit van zichzelf bevatten. Bij een zoete / bloemige gin kun je wel een fruitachtige tonic combineren, terwijl een kruidige / citrus gin weer vraagt om een wat meer aromatische tonic. 

Onze gin & tonic cadeau pakketten: de perfecte combinatie

Ben je nieuw in de gin & tonic wereld of weet je simpelweg niet wat je moet kiezen? Wij hebben het wel erg gemakkelijk gemaakt. Onze gin & tonic cadeaupakketten zijn namelijk vooraf voor jou samengesteld. Zo weet je zeker dat de gin en tonic op elkaar zijn afgestemd en hoef je zelf geen risico te nemen. Hieronder een kleine greep uit ons gin & tonic assortiment met de perfecte smaaksensatie:

Vind jouw perfecte gin & tonic combinatie bij Gintonic.nl

Hopelijk ben je na het lezen van dit blog een stuk wijzer over welke tonic bij welke gin past. Maar het vinden van de perfecte gin & tonic combinatie is iets persoonlijks. Door te experimenteren met verschillende gins en tonics, ontdek je combinaties die jouw smaakpapillen op nieuwe manieren verrassen. De beste gin & tonic is immers degene die jij het lekkerst vindt. Ga dus vooral zelf op ontdekkingsreis en geniet van elke slok. Bestel jouw gin, gin & tonic of andere cocktails via Gintonic.nl!